SPSS

Vaikka käyttäisit perusanalyyseihin ja graafisiin esityksiin Exceliä, niin voit laskea vaativammat analyysit tilasto-ohjelma SPSS:llä. SPSS on varta vasten tilastoaineistojen analysointiin tarkoitettu ohjelma. Jos olet tallentanut aineiston artikkelini Tilastoaineiston tallentaminen mukaisesti, niin se aukenee sellaisenaan myös tilasto-ohjelmaan. Tilasto-ohjelman laskemat tulokset voit taas helposti viedä Exceliin esimerkiksi graafisten esitysten luomiseksi.

Monisteeni ja artikkelini sopivat SPSS:n versioille 19, 20, 21, 22, 23 ja 24 vaikka pieniä eroja versioiden välillä voi olla.

Monisteet:

 • Opi olennaiset perustaidot monisteesta spss19.pdf
 • Opi merkitsevyyden testaus (hypoteesin testaus) eri tilanteissa monisteesta: paattely.pdf

Artikkelit:

 

Mainokset

25 ajatusta artikkelista “SPSS

 1. Pertti Vuorinen

  SPSS-monisteen kohdassa 7.2 Monivalintakysymyksen valintojen lukumäärät tehdään kuvio monivalintamuuttujasta. Ennen on onnistunut kyllä ihan hyvin, mutta kun äsken kokeilin versiolla 18. (jotain) en saanutkaan kustakin muuttujasta vaihdetuksi summaa, joka tulee laskea. Ohjelma laski keskiarvon jokaisesta muuttujasta.

  Vastaa
  1. akitaanila Kirjoittaja

   Minulla ei ole versiota 18 enää käytössäni, joten en pääse kokeilemaan. Version 18 aikaan minullakin oli joitain ongelmia grafiikan kanssa, mutta ne korjaantuivat päivityksen myötä. SPSS 18 aikaan monisteessani oli seuraava huomautus:
   ”Varmista, että käyttämääsi versioon on asennettu korjauspäivitykset (PASW 18.0.2 Patch). Päivitys löytyy osoitteesta http://www.spss.fi/tuki/spss18patchit/18patches.shtm
   Ilman päivitystä osa monisteessa kuvatuista grafiikkatoiminnoista ei toimi oikein.”

   Vastaa
 2. Juha-Matti

  Haluaisin laskea kerralla usean muuttujan keskiarvon, mutta jättää pois 0:n, koska aineistossani se tarkoittaa ettei ole suorittanut tiettyä asiaa. Onnistuuko tämä Select cases-valinnan kautta?

  Vastaa
  1. akitaanila Kirjoittaja

   Paras tapa on määritellä 0 puuttuvaksi arvoksi (missing value). Ohje monisteeni sivulla 4 luvussa 1.2 Muuttujien määrittelyt.

   Voit toki käyttää Select cases -toimintoa, mutta huomaa, että jos yhden muuttujan kohdalla on 0, niin tällöin kyseisen vastaajan kohdalla muutkin muuttujat jätetään keskiarvon laskennan ulkopuolelle.

   Vastaa
   1. Juha-Matti

    Monisteesi ohjeiden mukaan onnistui keskiarvon laskeminen kunnolla. Kiitoksia paljon vinkeistäsi!

 3. Hanna

  Hei
  Minulla olisi kysymys likert asteikon ”en ole samaa enkä eri mieltä” vastauksista. Tuleeko ne ottaa mukaan analyysiin. Kun jostain oppaasta luin, että ”en osaa sanoa” vastaukset vääristäisi tuloksia?

  Toinen mitä pohdin on puuttuvat vastukset. Niitä on melko vähän, ja osa jättänyt vastaamatta kokonaan kyllä/ ei vastauksiin ja osa likert asteikollisiin. Kannattaako korvata yleisimmällä vastusarvolla, vai mikä olisi järkevintä.

  Vastaa
  1. akitaanila Kirjoittaja

   ”En ole samaa enkä eri mieltä” ilman muuta mukaan analyyseihin. ”En osaa sanoa” on ongelmallinen nimeämistapa, koska se houkuttelee myös vastaajia, joilla ei ole oikeasti kokemusta asiasta tai edellytyksiä vastata. Tämän vuoksi sitä ei pitäisi käyttää likertin-asteikon keskimmäisenä vaihtoehtona.

   Minun mielestäni sinun ei kannata korvata puuttuvia vastauksia, vaan jättää ne vain puuttuviksi.

   Vastaa
 4. Nimetön

  Kiitos todella paljon näistä sivuista, erittäin selkeää opastusta!!

  Vastaa
 5. enni

  Hei,
  Olen yrittänyt etsiä tietoa, voiko SPSS:ää käyttää ns. laboratoriotulosten analysointiin.
  Pystyisinkö siis tekemään kuvia ja kaavioita SPSS:llä kun aineistoni koostuu ns. jatkuvasta datasta (aika vs. määrä). Eli siis kyseessä ei ole kyselytutkimus (ei lomaketta ja selkeitä juu-ei-en osaa sanoa -vastauksia tai vastaajana mies/nainen).

  Vastaa
 6. Apuva

  Hei! Ajattelin tiedustella, että ohjeistatko täällä SPSS käyttöä ainoastaan vai onko sinun mahdollista esimerkiksi pientä korvausta vastaan tehdä valmiiden tehtävänantojen mukaisesti ”oikeat vastaukset” SPSS:ää käyttäen? 🙂

  Vastaa
 7. Annimanni

  Hei Aki!
  Olen tekemässä pro-gradu tutkielmaa mixed methods- menetelmällä. Määrällinen osioni on kyselylomakkeella mitattava asennemittaus, johon vastataan viisi portaisen likert-asteikon mukaan. Kumpaa analyysivälinettä (SPSS vai excell) suosittelet erittäin vähän tilastollisia analyysejä tehneelle henkilölle aineiston purkamiseen?

  Vastaa
  1. Nora

   Hei, teen kans gradua mixed methodilla, hyvin samantyyppisesti, teetkö Annimanni lisäksi myös haastattelun?

   Vastaa
 8. Trønder

  Hei!
  Minulla olisi kysymys pääkomponenttianalyysistä. Aineistossa on 5 mielipidekysymyksen kokonaisuus, joka käsittelee motivaatiota. Tarkoituksena olisi käyttää SPSS:n faktorianalyysi-toimintoa analysoitavien variaabelien vähentämiseksi. Kun olen tehnyt tämän toimituksen, saan tulokseksi yhden komponentin joka selittää 74% varianssista ja (eigen value) on 2,2. Voinko vain käyttää tätä tulosta perusteluna, sille että valitsen käyttää kyseistä alkuperäistä kysymystä jatkoanalyyseissä? vai täytyykö aina käyttää toimintoa ”save as variables”? ja käyttää tätä ”uutta variaabelia” jatkoanalyyseissä?

  Vastaa
 9. Lilliputti

  Hei! Yritin googletella enkä toisaalta ole löytänyt vastausta myöskään spss:ää tutkailemalla…käännyn siis Sinun puoleesi. 🙂

  Käsittelen gradussani mm. puristusvoimaa, joka on mitattu tutkittavilta 3 kertaa peräkkäin. Kukin mittaustulos on tallennettu omaksi muuttujakseen. Miten teen uuden muuttujan, jonka arvoksi spss valitsisi parhaan näistä kolmesta?

  Blogisi on ollut todella suureksi avuksi yksinäiselle graduväkertäjälle – kiitos!

  Vastaa
  1. Aki Taanila Kirjoittaja

   Näin lasket SPSS:llä uuden muuttuja, joka on paras kolmen muuttujan arvoista:
   Valitse Transform – Compute Variable
   Kirjoita Target Variable -ruutuun uuden muuttujan nimi
   Kirjoita Numeric Expression -ruutuun kaava: Max(muuttuja1,muuttuja2,muuttuja3)

   Vastaa
 10. Evsku

  Hei Aki!

  Mitä analyysimenetelmiä suosittelisit käytettäväksi kyselytutkimukseen, jossa on kysytty kuluttajilta heidän näkemystään tietyn markkinointikanavan luotettavuudesta Likert / Semantic Differential Scale -asteikon kysymyksillä? Soveltuuko tähän esim. ANOVA ja ristiintaulukointi? Mitä muita analyysejä kannattaisi tehdä?

  Kiitos jo etukäteen!

  Vastaa
 11. Aki Taanila Kirjoittaja

  Jos haluat tarkastella vastauksia kategorisen taustamuuttujan mukaisissa ryhmissä niin ristiintaulukointi on aina varma valinta.

  Anova (ja kahden riippumattoman otoksen t-testi, jos taustamuuttujalla on vain kaksi arvoa) perustuu Likert/Semantic Differential Scale -asteikon muuttujalle laskettuihin keskiarvoihin. Kannattaa varmistaa, hyväksyykö sinun organisaatiosi/ohjaajasi keskiarvojen laskemisen kyseisten muuttujien kohdalla. Suhtautumisessa keskiarvojen käyttöön tällaisessa tapauksessa on mielipide-eroja.

  Vastaa
 12. Paluuviite: Analyyseihin sopivat tietokoneohjelmat | Akin menetelmäblogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s