Summa

Päivitetty 12.3.2016

Pivotilla laadin nopeasti summa-yhteenvetoja Excel-datasta tai -tietomallista. Datan täytyy olla rakenteeltaan analyoitavaksi sopiva sivun Datoja eri lähteistä mukaisesti. Tämän sivun esimerkeissä käytetyn aineiston ja pivotit löydät tiedostosta summa.xlsx.

Yksinkertainen pivot-kaavio

Tarkastelen pivot-kaaviota, josta näen kuinka monella eurolla kukin myyjä on myynyt:

  • Valitsen täsmälleen yhden solun datan alueelta.summa8
  • Valitsen Insert-välilehdeltä PivotChart – PivotChart & PivotTable. Jos en vaihda Create PivotChart -ikkunan asetuksia, niin pivot-kaaviota varten muodostuu uusi taulukko (Sheet). Uudessa taulukossa ovat paikkavaraukset pivot-taulukolle ja pivot-kaaviolle.
  • Pivot-kaavion rakenteen määrittelen PivotChart Fields (Pivot-kaavion kentät) -kenttäluettelossa, joka on näkyvillä pivot-kaavion ollessa valittuna.
  • Raahaan Hinta-kentän Values-ruutuun. Excel laskee tilausten hintojen summan.
  • Raahaan Myyjä-kentän Axis (Categories) (Akseli) -ruutuun. Axis (Categories) on tarkoitettu kaavion luokka-akselin luokille. Tässä tapauksessa luokkia ovat myyjien nimet.

Voin lajitella taulukon ja kaavion napsauttamalla hiiren kakksopainiketta taulukon myyntien päällä ja valitsemalla Sort (Lajittele).

Tavallisista kaavioista poiketen pivot-kaaviossa on ylimääräisiä ”painikkeita”, joiden avulla voin lajitella ja suodattaa. Jos kaavio on valittuna, niin voin piilottaa ylimääräiset painikkeet valitsemalla Analyze-välilehdeltä Field Buttons – Hide All (Kenttäpainikkeet – Piilota kaikki).

Viimeistelyn jälkeen kaavio voisi näyttää seuraavalta:

summa2

Ryhmittäin

Jos raahaan Kategoria-kentän Columns-ruutuun, niin tuloksena on ryhmitelty pivot-taulukko, josta näen kunkin myyjän myynnit kategorioittain. Pivot-kaavio ei tässä tapauksessa ole kovin havainnollinen, koska siinä on liikaa pylväitä. Pivot taulukkoa voin havainnollistaa ehdollisen muotoilun (Conditional Formatting) avulla:

summa3

Histogrammi (vain Excel 2016)summa6

Histogrammi-kaaviolajia käyttäen laadin nopeasti tyylikkään histogrammin ilman pivot-kaavion/pivot-taulukon laatimista.

Histogrammia varten valitsen tekstimuotoisen ryhmittelevän muuttujan arvot ja summattavan muuttujan arvot. Vaaka-akselin muotoiluasetuksista valitsen By Category.

Valmis histogrammi näyttää seuraavalta:

summa7

Jos käytän kaaviolajina Pareto-tyyppistä histogrammia, niin saan pylväät pituusjärjestyksessä ja lisäksi kaaviossa on kumulatiivista summaa kuvaava viiva.

summa5

Lisätietoa

Tämän oppii vain tekemällä itse. Harjoittele työkirjalla summa.xlsx. Työkirjassa opit käyttämään myös osittajaa ja aikajanaa!


Analysointiosaaminen – kurssimateriaalin etusivu