Asenna Anaconda

Python on suosittu ellei suosituin ohjelmointikieli datojen analysoinnissa ja mallintamisessa (kokeile esimerkiksi Google-hakuja Python data analysis, Python data science tai Python machine learning).

Datojen analysointiin tarvittavat olennaiset Python-taidot voit oppia nopeasti vaikket omaisikaan aiempaa ohjelmointikokemusta.

Ensimmäiseksi tarvitset hyvän ohjelmointiympäristön. Datojen analysointia suunnittelevan kannattaa asentaa tietokoneelleen Anaconda. Anaconda sisältää muiden muassa

  • Python-tulkin
  • datojen analysointiin tarvittavat ohjelmakirjastot (NumPy, pandas, jne.)
  • graafiseen esittämiseen tarvittavat ohjelmakirjastot (matplotlib, seaborn jne.)
  • koneoppimisen mallit (scikit-learn jne.)
  • Jupyter-notebookin ohjelmien kirjoittamiseen ja suorittamiseen.

Löydät Anacondan Windowsille, Macille ja Linuxille osoitteesta

https://www.anaconda.com/download/

Valitse oma käyttöjärjestelmäsi (Windows, macOS tai Linux) ja asenna Anaconda oletusasetuksilla. Asennuksen jälkeen kannattaa avata ja tutustua Anaconda Navigator -sovellukseen.

Anaconda Navigatorin Environments-osiossa voit turvallisesti päivittää ohjelmakirjastoja uusimpiin versiohin siten että kirjastojen sidonnaisuudet toisiinsa toimivat päivityksen jälkeenkin. Kirjastojen päivittäminen tulee ajankohtaiseksi viimeistään silloin kun haluat käyttää uusimpiin versiohin lisättyjä toimintoja. Päivitysten jälkeen osa ohjelmista saattaa antaa varoituksia (UserWarning) käytöstä poistuneista (deprecated) toiminnoista. Varoitus ei estä ohjelmaa toimimasta.

Ohjeita Anacondan käyttöön löydät osoitteesta

https://docs.anaconda.com/anaconda/

Oletan, että blogini lukijoilla on Anaconda asennettuna. Kaikki esimerkit kirjoitan ja testaan Anacondan mukana tulevalla Jupyter-notebookilla.